Ágyi poloska csípés felismerése, kezelése, veszélyei

Az ágyi poloska jelei közül az ágyi poloska csípés az, amelyiket legelőször észrevesznek, ha beköltöznek a poloskák a lakásba. A rovarcsípések megkülönböztetése nagyon nehéz feladat, még a bőrgyógyászok sem minden esetben tudják megállapítani, hogy milyen rovartól is származik. A tünetek egyéni érzékenységtől függően változóak lehetnek, van aki észre sem veszi őket, van aki egész nap vakarózik tőlük.

Az ágyi poloska csípésének sajátosságait megismerve azonban szinte teljes bizonyossággal megállapítható, hogy a csípések a poloskától, vagy más rovartól származnak.

Mit kell tudni az ágyi poloska csípéséről?

A legtöbb rovar védekezésből csípi meg az embert, ha fenyegetve érzi magát, nem táplálkozási céllal. Viszonylag kevés olyan rovarféle van, amely azért keresi fel az embert, hogy megcsípje. A leginkább ismert ilyen rovar a szúnyog, és a kullancs, amelyekkel egészen biztos, hogy mindenki találkozott már.
A másik gyakori ilyen rovar a bolha,melyet gyakran összekevernek az ágyi poloskával, mert igen hasonló a csípésük. Az ágyi poloska csípés azonban könnyen felismerhető, mindössze ismerni kell a rovar szokásait és jellegzetességeit.

Az ágyi poloska szúrása nem fáj és rendszeresen jelentkeznek csípések

Az ágyi poloska kizárólag embervért fogyaszt. Táplálkozása során érzéstelenítő anyagot fecskendez áldozatába, így az ágyi poloska csípés teljességgel fájdalommentes. Ha éjszaka felébred arra, hogy valami megcsípte, egészen biztosan nem ágyi poloska csípte meg. Az elkövető lehet a tavaszi, nyári időszakban szúnyog, vagy az egész évben jelenlévő pók.

A poloska csípések másik sajátossága, hogy néhány napon belül eltűnnek, de rendszeresen, 1-5 naponta jelentkeznek új csípések. A csípések gyakorisága nagyban függ attól, hogy mekkora a rovarfertőzés mértéke. Szaporodási időszakban akár minden nap is csíp az ágyi poloska, hogy a peték lerakásához szükséges tápanyag mennyiséget biztosítsa magának.

Nem mindenkinél okoz problémát

Az ágyi poloska csípés okozta tünetek, a viszketés, bőrpír, bőrduzzanat azért alakulnak ki, mert allergiás reakciót váltanak ki a szervezetben. Ennek mértéke egyénenként eltérő, és az immunrendszer erőssége is nagyban befolyásolja. Általános tévhit, hogy az ágyi poloska mindenkinél tüneteket okoz, ezért ha csak egy valaki tapasztalja magán, akkor nem lehet a poloska a kiütések hátterében.

Gyakran előfordul, hogy a tünetek az egy ágyban alvó párok közül csak a nőknél, vagy gyermekeknél okoz problémát. Ennek oka egyrészt a csípés során a szervezetbe juttatott anyagra adott immunválasz erőssége, illetve az, hogy a nők és a gyermekek nem szőrösek, mint a férfiak.

Hogy néz ki az ágyi poloska csípés? (Fotók)

Az ágyi poloska csípés megjelenése sokféle lehet. Egyéni érzékenység alapján lehet egészen enyhe, pirosas, csalánkiütés szerű bőrpír, de van, akinél akár nagyobb szúnyogcsípés méretű is lehet, mely nem csak viszket, de fájdalmas is. A csípések középpontját alaposan megfigyelve, csak egy szúrásnyom látszik. Ha a csípés közepén két szúrásnyom látszik, az elkövető szinte biztosan pók. Mivel a csípések megjelenése többféle is lehet, megpróbáljuk néhány tipikus képpel szemléltetni, hogyan is néz ki az ágyi poloska csípése, de ezektől eltérőek is lehetnek a tünetek.

csípés a kézen
A csípések jelenktezhetnek kézen
csípesek lábon
És lábfejen, lábszáron, háton, nyakon, minden fedetlen részen
ágyi poloska csípés kép
Az ágyi poloska csípéseinek középpontjában csak egy szúrás nyom látszik

 

Az ágyi poloska éjszaka táplálkozik és nem csak egyszer csíp közben

Az ágyi poloska az alvó embert keresi és észrevétlenül csíp. Amennyiben nem extrém módon szaporodott el a lakásban, csak éjszaka táplálkozik. A könnyű táplálékforrást keresi, az alvó ember által kibocsátott széndioxidot érzékelve találja meg áldozatát. Olyan helyeket támad, amelyek könnyen megközelíthetőek, kevéssé szőrösek, és gyakran fedetlenek alvás közben. Tipikusan ilyen helyek a kézfej, alkar, nyak, váll, hát, a lábfej és a lábszár, ahol a csípések rendszerint feltűnnek.

A csípések sosem egyesével jelentkeznek, mindig többször szúr táplálkozás közben. Az ágyi poloska a szájszervével hajszálereket céloz, és ezekből táplálkozik. Mivel az ereket nehéz eltalálni, gyakran elvéti a szúrást ezért szinte sosem csak egyszer csíp táplálkozása során.

ágyi poloska csípés közben
Így néz ki az ágyi poloska csípés közben

Bolha vagy ágyi poloska csípés? Hogyan különböztethető meg?

Az ágyi poloska és a bolha okozta csípéseket gyakran összetévesztik, mert megjelenésre is nagyon hasonlóak. A bolha csípés azonban szinte mindig csak a lábszáron és a lábfejeken jelentkezik. Ahhoz, hogy a bolha megjelenjen valahol, szükség van valamilyen állatra, ami behozza a lakásba. Ha az Ön otthonába nem jár be házi kedvenc, szinte biztos, hogy nem bolha okozza a csípéseket.

Az ágyi poloska csípés könnyen elhatárolhazó a bolháétól az alapján, hogy kizárólag reggelre jelentkezik. Ébredés után általában már rögtön jelentkezik a bőrpír és a duzzanat, valamint a viszketés. Előfordul, hogy zuhanyzáskor, vagy öltözködéskor jönnek elő a csípések, de minden esetben az ébredés utáni 1-2 órán belül kialakulnak és napközben nem jönnek elő új csípések.

Összefoglalva, ha nem tart állatot, vagy nem járnak be otthonába és csak reggelre jelentkeznek csípések és nem csak a lábfej, lábszár környékén, ágyi poloska okozza a problémát. Ha van olyan állat, amely beviheti a lakásba a bolhát és napközben is előkerülnek csípések, valamint csak a lábfej környékén jelentkeznek a tünetek, bolha csípés okozza a problémát.

bolha vagy ágyi poloska
A bal oldalon az ágyi poloska, jobb oldalon a bolha. Az ágyi poloska által okozott tünetek mindig reggelre, vagy a reggeli órákra jelentkeznek

Meddig viszket az ágyi poloska csípése, mikor múlik el és enyhíthető-e valahogy?

A csípések 2-3 napon belül elmúlnak, és a viszketés is folyamatosan enyhülni fog. Az ágyi poloskák azonban nem tűnnek el a lakásból, és a rendszeres táplálkozás miatt folyamatosan jelentkezni fognak újabb és újabb csípések, melyek folyamatosan viszketnek. Ezért hiába enyhül viszonylag gyorsan a viszketés magától is, az újabb csípések miatt egyfolytában vakarózni fog, míg meg nem szűnik a probléma.

Az ágyi poloska csípés enyhítésére nincs külön készítmény. Bármilyen rovarcsípés tüneti kezelésére alkalmas kenőcs, gél, vagy stift segít enyhíteni a viszketést és a bőrpírt. Ilyen készítmények például a Fenistil gél, az Antivakarin krém, vagy az After bite stift, illetve bármiyen másik, patikában kapható készítmény.

Veszélyes-e, ha megcsíp?

Az ágyi poloska nem terjeszt semmilyen vírust, vagy baktériumot. Laboratóriumi környezetben sem tudták elérni, hogy csípésével továbbadjon fertőzéseket, így ilyen szempontból nem kell tartani tőle.
Az ágyi poloska csípése azonban a vakarózástól kisebesedhet, begyulladhat, és akár el is fertőződhet. Valódi veszélye azonban mégsem ez, hanem komoly pszichológiai panaszokat is kiválthat.

A rovar a jelenlétével az egyik legfontosabbtól fosztja meg áldozatait, a pihentető alvástól. A pihenés nagyon fontos a szervezetnek, számos hormonális folyamat csak alvás közben tud végbemenni a szervezetben. Nagyon gyakori, hogy akiket az ágyi poloska csíp, érthető módon nem szívesen fekszenek le, félnek a reggelre jelentkező újabb csípésektől. Az alvásminőség ilyen esetben nagyon rossz. Elsőként csak folyamatos fáradtság jelentkezik, amely ingerlékenységhez vezet, és hosszútávú fennállása esetén akár komolyabb depresszió és más pszichológiai panaszok is kialakulhatnak.

Egy érdekes történet egyik ügyfelünkről

Ügyfeleink között volt olyan, aki bennünket hívott ki, mert már négy másik rovarirtó vállalkozás is végzett nála ágyi poloska irtást, mégsem pusztultak el a rovarok. Folyamatosan jelentkeztek az újabb és újabb csípések nála. Kérte, hogy segítsünk, mert már nem bírja tovább.

Az ágyi poloska irtását minden esetben azzal kezdjük, hogy átvizsgáljuk a szobákat az ágyi poloska jelei után kutatva. A kutatás teljesen eredménytelen volt, semmi sem utalt arra, hogy akár egyetlen ágyi poloska is lenne ügyfelünk lakásában. A vele folytatott beszélgetésből kiderült, hogy annyira retteg az ágyi poloska csípésétől és a rovartól, hogy mindenben poloskát lát, és valószínűleg pszichikai alapon jönnek elő a csípések.

Előttünk senki sem beszélgetett vele, így erre ő nem is gondolt, csak elvégezték az irtást, elkérték a pénzt és befejezettnek tekintették a munkát. Nekünk is csak a jelek hiánya és a négy, különböző cég által végzett irtás sikertelensége adott okot a gondolkodásra. Az irtást végül nem végeztük el, mert feleslegesen nem terheljük a környezetet irtószerekkel. Úgy tudjuk a tünetek pszichológus segítségével elmúltak anélkül, hogy újabb irtást kellett volna elvégezni bárki másnak. Az ágyi poloska csípés és a rovartól való félelem akár ilyen problémát is okozhat.

Ha ismeretlen eredetű csípéseket észlel magán, vagy családtagjain, és gyanítja, hogy ágyi poloska okozza őket, nagy valószínűséggel így is van. Ilyen esetben minél hamarabb kérjen segítséget, mert nem fognak elköltözni, és takarítással, mosással, házilagos módszerekkel nem irthatók ki. Ne várjon vele, azzal csak elszaporodnak és az ágyi poloska csípés mindennapos lesz.