Ágyi poloska jelei – Így találja meg őket

Az ágyi poloskai jelei nehezen felfedezhetőek, különösen kezdődő rovarfertőzés esetén. Az ágyi poloska rejtett életmódot folytat, elsősorban éjszaka bújik elő rejtekhelyéről, hogy táplálkozzon. Az alvó ember által kibocsátott széndioxidot érzékelve tudja, hogy eljött az ideje a táplálkozásnak.

Szakavatatlan szemnek nehéz megtalálni őket, azonban vannak tipikus árulkodó jelek, melyek arra utalnak, hogy az ágyi poloska jelen van a lakásban. Sokszor kérnek tőlünk segítséget, hogy valóban ezzel a vérszívóval van-e dolguk, ezért összegyűjtöttük, hogy melyek az ágyi poloska jelei.

Ágyi poloska jelei a leggyakrabban: csípések

Az ágyi poloska jelei közül a legelső, amelyet a legtöbb esetben észrevesznek, az ágyi poloska csípése. Az ágyi poloska szúró szervével észrevétlenül, fájdalommentesen csíp. Csípése során, amely a valóságban szúrás, érzéstelenítő anyagot fecskendez a bőrbe, amely allergiás reakciót okozhat, és ettől alakul ki a bőrpír, viszketés és fájdalom. Leginkább csalánkiütésre hasonlít, enyhén kidudorodik és általában nagyon viszket.

Gyakran előfordul, hogy egy ágyban alvó párok közül csak az egyikükön jelentkeznek a csípések, ezért nem gondolnak arra, hogy ez az ágyi poloska jele is lehet. Ennek oka, hogy mindenkinek más az immunrendszere, és eltérően reagál a csípéskor a bőrbe juttatott anyagra.

ágyi poloska szúrása
Az ágyi poloska valójában szúr. Szúró szájszervével keresi az ereket, hogy vért szívhasson. Gyakran elvéti, ezért rendszerint több csípést is okoz, nem csak egyet.

A csípések hátterében nem biztos, hogy az ágyi poloska áll. Más rovarok (szúnyogok, pókok, bolha, rühatka, stb) is okozhatják a panaszokat, vagy akár bőrbetegség is állhat a háttérben.

A legbiztosabban úgy állapíthatja meg, hogy a csípések az ágyi poloska jelei közé tartoznak-e, ha az alábbiakat megfigyeli:

  • A csípések csak reggelre, vagy a reggeli időszakban, zuhanyzás után jelentkeznek
  • Általában több csípés is jelentkezik egy időben, ugyanis nem csak egyszer szúr táplálkozása során
  • 3-5 napon belül mindig jelentkezik új csípés
  • Napközben sosem keletkeznek új csípések
  • Elsősorban a szőrrel nem fedett, takaró alól gyakran kilógó testrészeken jelennek meg a csípések, leggyakrabba a kézfejen, alkaron, háton, lábakon, nyakon, arcon.
  • Néhány napon belül elmúlnak a meglévő csípések
  • A csípést közelről megnézve csak egy szúrásnyom látszik a csípések közepén
ágyi poloska jelei csípés
Az ágyi poloska jelei közül a csípése, ami a legkönnyebben észlelhető

Ágyi poloska pete, levedlett bőr és az ágyi poloska ürülék

Az ágyi poloska jelei közül nehezebben vehető észre a rovar petéje, levedlett bőre, valamint az ürüléke. Ha felfedezi ezeket, valószínűleg már komolyabb az ágyi poloskák száma a lakásban és szaporodásnak is indultak. Az árulkodó jeleket elsősorban rejtett helyeken kell keresni. Ilyen helyek például az ágyneműtartó belső része, ágylábak, ágy szerkezetének illesztései és az ágymatracok, párnák varrásai, védettebb részei.

ágyi poloska ürülék
Így néz ki az ágyi poloska ürüléke. Elsősorban az ágy, matrac, párna védett zugaiban található meg. A képen súlyos fertőzésre utaló poloska ürülék látható.

Ágyi poloska pete

Az ágyi poloska petéjét nagyon nehéz észrevenni, mert igen apró méretű, nagyjából 1 milliméter hosszú és mindössze 0,5 milliméter magas, fehéres színű. Az ágyi poloska zárt helyen egész évben képes szaporodni, de leginkább nyáron igazán aktív. Ilyenkor minden nap képes petéket lerakni, amelyek a lárva állapotot ideális körülmények között 4-5 nap alatt érik el. A lárva állapotban lévő rovarok már vérrel táplálkoznak, így már a lárvák is okozhatják a csípéseket.

Levedlett bőr

Mint a rovarok általánosságban, az ágyi poloska is több vedlésen megy keresztül, míg eléri végleges, kifejlett 5-8 milliméteres méretét. A rovar levedlett bőre is gyakori jelei az ágyi poloskának, és arra utal, hogy szaporodásnak indult a lakásban. Az ágyi poloska bőre egy átlátszó, fehéres színű, a rovarra emlékeztető bőrmaradvány.

Az ágyi poloska táplálkozás közben gyakran ürít is. Az ürüléke apró, barnás vöröses, feketés, sötét kis pöttyök. Leginkább az alvadt vérhez hasonlítható, hiszen tulajdonképpen az is. Ritkán fedezhető fel a lepedőn, vagy takarón, mert igen apró. Elsősorban az ágyi poloska búvóhelyei környezetében található nagyobb mennyiségben az ürülékük is.

ágyi poloska bőr pete
Az ágyi poloska bőre, és közte az apró, fehér petéje

Ágyi poloskai jelei komoly fertőzés esetén: kifejlett rovar, édeskés, kellemetlen szag

A kifejlett ágyi poloska 5-8 milliéter hosszú, korongra emlékeztető barnás színű rovar. Alakja attól függően, hogy éppen mennyit táplálkozott, lehet laposabb és vékonyabb, vérrel telve pedig kerekebb és vastagabb.

Ha a rovarok jól láthatóak, akár nappal is, az már igen komoly ágyi poloska fertőzöttséget jelent. Ilyenkor sok esetben már nem csak az ágy környékére fészkelték be magukat, hanem mindenhova. Gyakran előfordul súlyos fertőzés esetén, hogy akár a tapéta alatt, a konnektorokban, szekrényekben, szegőlécekben, szőnyegekben is lehetnek rovarok.

Az ágyi poloskai jelei közül az édeskés, kellemetlen szag a nagyon súlyos fertőzések esetén érezhető. A szakemberek ilyenkor már tudják, hogy komoly feladat elé néznek. A szag forrása az ágyi poloska által termelt váladék, amelyet táplálkozás közben bocsát ki magából. A váladék célja, hogy tájékoztassa a többi rovart arról, hogy elérhető a táplálék, azaz az ágyban alvók vére.

ágyi poloska rovar
Az ágyi poloska alakja attól függően változhat, hogy mennyit táplálkozott a rovar

Mit tegyen, ha tapasztalja a jeleket?

Ha az ágyi poloska jelei után kutat, mert megfordul a fejében, hogy beköltözhetett lakásába az ágyi poloska, szinte biztosan ez a helyzet. Az ágyi poloska körül kialakult tévhitek miatt sokan megpróbálják eltitkolni és házilag kezelni a problémát. Ugyan kellemetlen rovar, de semmi szégyelnivaló nincsen benne, akárhol megjelenhet. Idegen helyen alvás során, használt, de akár új bútor vásárlása esetén is bekerülhet a lakásba.

Gyakori tévhit, hogy az ágyi poloskák csak a koszos, rendezetlen lakásokban telepszik meg, és náluk nem lehet. Bár kedvez a rendetlenség a rovaroknak, de a poloskának valójába mindegy, hogy Ön rendszeresen takarít-e és minden mindig rendezett-e, vagy sem. Csak az érdekli, hogy táplálkozni tudjon, ahhoz pedig csak Önre és családjára van szüksége.

Ha házilag próbálja megoldani a problémát, vagy nagyobb figyelmet fordít a takarításra, azzal csak azt lehet elérni, hogy az ágyi poloska elszaporodik és átterjed a többi szobára is. Az ágyi poloska irtás így nehezebb, valamint költségesebb lesz. Ha megjelennek az ágyi poloska jelei, ne várjon, hívjon szakembert.