Ágyi poloska terjedése – Így jut be a poloska

Az ágyi poloska terjedése iránt szinte minden ügyfelünk érdeklődik, sokan elképzelni sem tudják, hogyan került be otthonukba az ágyi poloska. Ezt nagyon nehéz megmondani pontosan, azonban az ágyi poloska terjedésének lehetőségeit mindig ismertetjük. Ez alapján sokszor sikerül is megállapítani, honnan jöttek a rovarok.

Ágyi poloska terjedése aktív és passzív úton

Mint minden rovar esetében, az ágyi poloska terjedése is kétféle módon történhet: aktív és passzív úton. Az aktív út annyit tesz, hogy az ágyi poloska egyszerűen bejön a lakásba a saját lábán. A passzív út pedig azt jelenti, hogy a rovarokat bevisszük az otthonunkba. Az ágyi poloska terjedését mindkét út nagyban segíti. Tehát az ágyi poloska vagy bejön, vagy beviszik az otthonokba.

Hogyan jut be az ágyi poloska aktív úton a lakásba?

Az ágyi poloska igen apró méretű, mindössze 5-8 mm hosszú egy kifejlett példány. A legapróbb réseken, repedéseken is képes átpréselni magát. A társasházakban, ha valahol elszaporodik, a legtöbbször az elektromos hálózat csőáttörései mentén jutnak be az otthonokba.

Az oka nagyon egyszerű annak, hogy nem elégszik meg egy hellyel. Ha van egy lakás, ami fertőzött, kezelés nélkül rövid idő alatt annyian lesznek, hogy nem jut elegendő táplálék, és a nyugalmuk sem lesz biztosított. Másik lehetőség, hogy a poloskafertőzött lakó sokáig (hetekig, hónapokig) nem megy haza, vagy elköltözik onnan, esetleg életét veszíti és nincs táplálékuk. Azaz nincs a lakásban ember, akinek a vérét szívhatnák. Bár igen sokáig, akár fél évig is bírják táplálék nélkül, egy idő után azért megéheznek és elindulnak “szerencsét próbálni”, táplálékot kutatni.

Mindezt a lehető legbiztonságosabb körülmények között. Így aztán átjutnak az elektromos hálózatokon keresztül más lakásokba, ahol minden adott a megtelepedésükhöz. Nincsen nagy konkurencia, van búvóhely és elegendő táplálék.

Besétál az ajtón, vagy az ablakon át

A másik lehetpség az ágyi poloska aktív úton való terjedésére, hogy egyszerűen bejönnek a niytva hagyott ajtón, vagy ablakon. Sőt, sok esetben a zárt ajtókon és ablakokon is átjönnek, ha nem tökéletes a záródásuk és marad egy kicsi rés, amelyen átpréselhetik magukat. A régebbi típusú ajtók és ablakok, melyek elsősorban a társasházi lakásokat jellemzik, a legritkább esetben zárnak teljesen tökéletesen.

Ahhoz, hogy így érkezzen meg az ágyi poloska, elegendő az, hogy egy fertőzött lakásból valaki kitegye szellőzni az erkélyre/körfolyosóra az ágyneműjét, vagy kirázza a takarót a szabadban, vagy a viselt ruhájában megbújt poloskák közül lepottyanjon egy a folyosóra. A kívül rekedt ágyi poloskák elkezdenek biztonságos és táplálékban bővelkedő helyet keresni, és szép lassan elterjednek a többi lakásban is.

ágyi poloska terjedése elektromos hálózaton keresztül
Az ágyi poloska terjedését segítik az elektromos hálózatok csőáttörései. Az elektromos hálózat a teljes társasházat bejárja, így gond nélkül átjuthat egyik lakásból a másikba.

Ágyi poloska terjedése passzív úton

Ahogy fentebb írtuk, a passzív út azt jelenti, hogy nem magától jön be otthonunkba az ágyi poloska, hanem valahogy bevisszük őt oda. Természetesen akaratunkon kívül. Ez sokféleképpen történhet, ezért a leggyakrabban előforduló eseteket ismertetjük. Ezeken kívül még jó pár passzív módon terjedhet az ágyi poloska, sokszor megfejthetetlen módokon is.

Potyautasként utazáskor

A leginkább gyakori példa az ágyi poloska terjedésére, hogy egy utazás, nyaralás során hazaviszik őket. Ahol gyakran cserélődnek a lakók (hotelek, panziók, hostelek, munkásszállók, stb) könnyen megjelenik az ágyi poloska, ha nem megfelelő a megelőző védekezés. Az ilyen helyeken amúgy évente legalább két alkalommal szükséges preventív jelleggel is ágyi poloska irtást végezni, amelyet vagy elvégeztetnek, vagy nem.

Elegendő akár egyetlen éjszakát is olyan szálláshelyen védekezni, ahol poloska van az ágyban, és máris hazaviheti őket a ruháin, vagy a csomagjában. Nem csak a szállásokról lehet hazahozni őket, ha egy ismerősnél, rokonnál vannak rovarok, ugyanúgy elterjedhetnek. Ha idegen helyen alszik, és reggelre megjelenik néhány csípés, hazaérve az első dolga az legyen, hogy az összes ruháját egyenesen a mosógépbe teszi. Ha legalább 60 fokon kimossa őket, a rovarok és a peték is el fognak pusztulni, és megelőzheti a bajt.

ágyi poloska bőröndben
Az ágyi poloskát nagyon sok esetben utazáskor, idegen helyen alvás során szedik össze.

Használt bútorok, berendezési tárgyak

Igen gyakori, hogy az ágyi poloska használt ágyak, kanapék, fotelek, vagy bármilyen más bútor, berendezési tárgy hazavitelével történik. Használt bútor vásárlásakor nagyon alaposan át kell nézni a megvásárolni szándékozott bútort az ágyi poloska jelei után kutatva. Nem csak bútorokban megbújva terjedhet, az ágy közelében lévő minden tárgyban megbújhat, mint pl lámpák, képek, könyvek, plüssállatok, dísztárgyak.

Különösen nem javasolt lomtalanításból származó bútorokat hazavinni, bármilyen hasznosnak is tűnnek, mert sokan azzal próbálnak (haszontalanul) megszabadulni a poloskától, hogy az ágyat, matracot, fotelt kidobják. Lomtalanítás idején az ágyi poloska terjedése egyébként nem csak passzív, de aktív úton is történhet, hiszen a fertőzött bútorokban lévő rovarok útközben is kieshetnek a bútorokból, vagy az utcára kikerülve keresnek új helyet maguknak.

Tömegközlekedés, mozi

Az ágyi poloska terjedése a tömegközlekedés használatával és a mozik, színházak látogatásával is történhet. Előfordulhat, hogy valakinek a ruhájában megbújik néhány rovar, ami a széken ülve lemászik róla. Ön utána leül, és ha nincs szerencséje, felmászik a ruhájára a poloska és már haza is vitte. Így egyébként nem csak az ágyi poloskát, de akár bolhákat is össze lehet szedni.

poloska buszon
Az ágyi poloska és a bolha is terjedhet tömegközelekedési eszközökön. Mozikban, színházakban is megjelenhet.

Mit tehet, hogy megakadályozza az ágyi poloska bejutását otthonába?

Most, hogy már tudja, hogyan terjed az ágyi poloska, beláthatja, hogy nagyon nehéz védekezni a bejutása ellen. A csőáttörések melletti réseket el lehet tömíteni, és gondoskodni lehet az ajtók, ablakok megfelelő szigeteléséről is, de 100%-ban . Ha utazásai során kerüli a megkérdőjelezhető minőségű szállásokat, és hazaérve akár tapasztalt magán csípéseket, akár nem, minden ruháját rögtön kimossa, megelőzheti a fertőzést. Ha teheti, kerülje el a használt bútorok vásárlását, és ne vigyen haza semmit lomtalanításból.

Teljességgel nem kizárható az, hogy hazavigye valahogy a rovarokat. Az ágyi poloska terjedése megállíthatatlan, mindig is jelen lesz. Ha hazavitte, és jelentkeznek az ágyi poloska csípései, vagy más jelei, rögtön kérjen szakembertől segítséget, ez a legjobb megoldás amit tehet!