Honnan jön az ágyi poloska?

Akinél megjelenik az ágyi poloska, nagyon gyakran kérdezi tőlünk, hogy mégis, honnan jön az ágyi poloska, hogyan kerülhetett be a lakásba? Erre sok esetben mi sem tudunk válaszolni, de vannak tipikus esetei, ahogy össze lehet szedni a rovarokat. Ezeket most összefoglaltuk, hogy segítsünk kideríteni, honnan jöhetett az ágyi poloska otthonába.

Honnan jön az ágyi poloska? A leggyakoribb esetek

Ez az igen kellemetlen rovar gyakorlatilag bárhonnan jöhet, nagyon nehéz meghatározni, hogy honnan jön az ágyi poloska. Ami egészen biztos, hogy az állatok nem hozhatják be őket a lakásba, ugyanis állat vérrel nem táplálkoznak. Kizárólag ember vérrel táplálkoznak, állatokba nem másznak bele és nem is csípik őket.

Nem csak a koszos, rendetlen, elhanyagolt háztartásokban jelenhetnek meg. A rendetlen, nem higiénikus környezet segítségükre van. A túlzsúfolt lakásokban sokkal több búvóhelyet talál magának, de a legrendezettebb és legtisztább otthonokban is megjelenhetnek. Minden lakásban megtalálják a búvóhelyeiket, melyek a legapróbb rések, repedések is lehetnek.

Az ágyi poloska terjedése kétféle módon történhet, aktív és passzív úton. Az aktív út azt jelenti, hogy egyszerűen a saját lábán besétál valahol a lakásba. A passzív út, amikor Ön viszi be őket valahonnan egy csomaggal, bútorral, vagy a ruháival. Ezek közül gyűjtöttük most össze a leggyakoribb eseteket.

Amikor az ágyi poloska nyaralás, vagy idegen helyen alvás után jön

Az egyik leggyakoribb forrása az ágyi poloska okozta problémák megjelenésének, ha idegen helyen alszik. Lehet ez egy hotelben töltött nyaralás, munkásszálláson eltöltött napok, vagy egy rokonnál, ismerősnél töltött éjszaka. Ha ágyi poloska volt az ideiglenes szálláson, egészen biztos, hogy megtaláltuk a választ arra a kérdésre, hogy honnan jön az ágyi poloska. Ilyenkor passzív úton kerül be, a csomagokkal a ruhák között megbújva egyszerűen beviszi őket otthonába.

Ha idegen helyen alszik, és reggelre csípésekre ébred, rögtön gyanakodni kell arra, hogy az ágyi poloska csípése áll a háttérben. Ilyenkor mindenképpen célszerű az ágyi poloska jelei után is kutatni. Amennyiben bebizonyosodik, hogy poloska fertőzött a helyiség, erről mindenképpen tájékoztassa vendéglátóját. Hotelek, szállások esetén azonnal kérjen új szobát, amelyet használatbavétel előtt alaposan nézzen át.

Ha nem jelentkeztek csípések, és semmi sem utalt arra, hogy a szálláson poloskák tanyázhatnak, az három dolgot jelenthet. Vagy nem onnan származik a poloska, vagy éppen nem táplálkozott Önből, esetleg a szervezete nem érzékeny az ágyi poloska csípésére. Van olyan, akinek fel sem tűnik a rovar jelenléte, csak akkor, amikor már olyan mértékben elszaporodott, hogy mindenütt látni lehet.

honnan jön az ágyi poloska
A legtöbb esetben az ágyi poloska idegen helyen alvás után potyautasként érkezik, vagy használt bútorok, berendezési tárgyak útján érkezik a lakásba

Az ágyi poloska használt bútorok, berendezési tárgyak útján is jöhet

Egy másik igen gyakori példa a passzív terjedésnek, ha használt bútorokat, berendezési tárgyakat vásárol. A legkézenfekvőbb gondolat az lenne, hogy használt ágy vásárlásával kerül be a lakásba. Ez azonban egyáltalán nem biztos. Bármilyen olyan berendezési tárgyban lehet ágyi poloska, amely az ágy közelében volt, akár egy lámpában, plüssállatban vagy könyvben is megbújhat. Különösen nagy veszélyt jelentenek a lomtalanításból származó tárgyak, így bármennyire is csábító egy-egy használhatónak ítélt bútor hazavitele, mindenképpen érdemes átgondolni. Valamiért ezeket a bútorokat kidobták, aminek a hátterében akár az ágyi poloska is állhatott.

Amikor az ágyi poloska a szomszédból érkezik

Ez a lehető legrosszabb eset, ha az ágyi poloska a szomszédból jön. Társasházaknál nagyon gyakori, hogy valamelyik szomszédos lakásban elszaporodik az ágyi poloska. Legyen akár alsó, akár felső, vagy oldalsó szomszéd, ha nem aludt idegen helyen, nem vett használt bútort, szinte biztosan onnan jöttek át a rovarok. Ha van egy olyan lakás, ahol jelen vannak a rovarok, és nem foglalkoznak a problémával és zavartalanul szaporodnak, az jelentősen megnehezítheti az ágyi poloska irtást.

Ilyen esetekben folyamatosan van utánpótlásuk a rovaroknak. Ennek köszönhetően újra és újra visszatérő problémát okozhatnak. Az ágyi poloska jelenlétére számítani kell ilyenkor egészen addig, míg a gócpontjukat meg nem szüntetik. Ilyenkor a legtöbb esetben nem csak egy lakásba költöznek át a poloskák, hanem egyszerre több irányba is fertőznek. A legjobb megoldás ezekben az esetekben, ha a szomszédok közösen végeztetik el a rovarirtást. A közös védekezés sajnos a legritkább esetekben szokott megvalósulni, mert kellemetlennek érzik a problémát, és nem beszélnek egymással róla.

Előfordulhat olyan is, hogy költözéskor, vagy lomtalanításkor valamelyik szomszédból visznek ki ágyi poloskával fertőzött tárgyakat. Ha ez nem kellő körültekintéssel történik, a rovarok kipotyoghatnak a folyosón, liftben, közös helyiségekben. Ezután a rovarok elkezdik keresni a biztonságos búvóhelyeket és a táplálékot, így beköltöznek valamelyik másik lakásba, ahol aztán rövid idő alatt elszaporodnak.

Teljesen mindegy honnan jön az ágyi poloska….

Szinte mindenki, aki találkozik ezzel az utálatos rovarral, szeretné megtudni, hogy honnan jött az ágyi poloska, de ez teljesen mindegy. A tényen, hogy beköltözött otthonába nem változtat. A legjobb megoldás, amit tehet, ha felveszi a harcot ellenük. Az ágyi poloska irtás házilag szinte lehetetlen, és a legtöbbször csak arra jó, hogy még inkább elszaporodjanak a rovarok.

Teljesen mindegy, hogy honnan jön az ágyi poloska, már bent van a lakásban és megkeseríti a mindennapjait, az alvás többé nem lesz pihenés a reggelre jelentkező csípések miatt. Egyre több és több rovar lesz, míg segítségen nem kér. Ahelyett, hogy azon gondolkozik, honnan jön az ágyi poloska, hívjon ki bennünket, és az ágyi poloska csak egy kellemetlen emlék marad!